Walmart gaat terug als grote productleveranciers hogere prijzen vragen (2024)

Walmart Inc. waarschuwt grote fabrikanten van verpakte goederen dat het hun prijsstijgingen niet langer kan verkroppen door zijn eigen huismerkproducten aan te prijzen als goedkopere alternatieven voor de merkproducten van de leveranciers.

Voor 's werelds grootste retailer, die op 21 februari winstcijfers rapporteert, kan elke prijsstijging - zelfs met slechts een paar centen - negatieve gevolgen hebben, waardoor sommige shoppers op zoek gaan naar koopjes bij dollarwinkels of warenhuisketens zoals Costco.

Walmart, dat prat gaat op zijn "Everyday Low Price"-beleid, verhoogde vorig jaar de prijzen van melk, diepvriesmaaltijden en Tide-wasmiddel, om er maar een paar te noemen, omdat zijn leveranciers vochten tegen de stijgende kosten van alles, van chemicaliën tot tarwe en brandstof.

Maar nu de kosten van kartonnen dozen met 40-50% zijn gedaald, de transportkosten met 25-30% zijn gedaald en de kosten van grondstoffen aanzienlijk zijn gedaald, "zullen detailhandelaren zoals Walmart zeggen: "Hé, je hebt vorig jaar al drie prijsverhogingen gehad, waarom geef je ons er nog een?", aldus Burt Flickinger, managing director bij retailadviesbureau Strategic Resource Group.

Rod Little, CEO van Edgewell Personal Care Co, maker van Schick-scheermesjes, zei tegen Reuters dat het "heel moeilijk zal worden" om nieuwe prijsverhogingen door te berekenen aan de detailhandel. Walmart is de grootste klant van Edgewell.

"(Walmart) zei tegen ons: 'Vanaf hier wordt onze consument uitgedaagd, we gaan voor de consument zorgen, dus je zult echt goede redenen moeten hebben als je vanaf hier de prijzen gaat verhogen," zei Little in een interview.

"Omdat de consument nu meer onder druk staat, en Walmart onder druk staat, creëert dat een dynamiek waarbij er waarschijnlijk niet veel prijsverhogingen zullen plaatsvinden."

Walmart reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Bij Unilever, leverancier van Dove-zeep, Knorr-bouillonblokjes en Hellmann's-mayonaise, zei financieel directeur Graeme Pitkethly donderdag dat het "nog niet voorbij de piek van de prijsstelling was", zelfs na de invoering van een recordverhoging van gemiddeld 13,3% in het vierde kwartaal van 2022. Unilever schatte de netto materiaalinflatie in de eerste helft van dit jaar op $1,5 miljard euro ($1,6 miljard).

Procter & Gamble, maker van Tide wasmiddel en Pampers luiers, zei op 19 januari dat het de prijzen zou blijven verhogen ondanks een daling van de volumes. Het bedrijf verkoopt voor meer dan 10 miljard dollar aan producten via Walmart.

Walmart heeft zeker de overhand. Haar eigen winkelmerken, Great Value en Equate, concurreren in de Verenigde Staten rechtstreeks met de productlijnen van Unilever en P&G. Drieënveertig procent van alle online aankopen van verpakte winkelmerken in de VS vond plaats op Walmart.com, volgens onderzoeksbureau Numerator, dat de transacties van het laatste kwartaal van 2022 heeft gemeten.

De macht die Walmart heeft over leveranciers betekent ook dat Walmart waarschijnlijk het laagste percentage zou krijgen van eventuele prijsverhogingen die fabrikanten doorvoeren, volgens beleggers die het bedrijf volgen. "Walmart is gewoon een doorgeefluik (voor P&G en Unilever) dat zijn enorme omvang gebruikt om klanten de beste deals te bieden", zegt David Klink, senior aandelenanalist bij Huntington Private Bank.

"Wij denken dat Walmart in een omgeving met stijgende prijzen minder last heeft van de goodwill van de consument dan deze andere bedrijven", aldus Klink, wiens bedrijf voor meer dan 45 miljoen dollar aan Walmart-aandelen bezit.

Walmart heeft al eerder producten uit de schappen gehaald vanwege prijsgeschillen. In 2018 trok Walmart producten van Campbell Soup Co tijdens het belangrijke winterseizoen uit de schappen vanwege een geschil over prijzen en promotie van schapruimte.

Aan de overkant van de vijver hebben ruzies tussen de grootste Britse supermarktketen Tesco en Kraft Heinz ertoe geleid dat Heinz bakbonen uit de schappen werden gehaald. Tesco bestempelde de prijsverhogingen van Heinz destijds als "niet te rechtvaardigen".

Huggies luiermaker Kimberly-Clark zei dat het dit jaar extra prijsverhogingen doorvoerde, terwijl tandpastamaker Colgate zei dat het verdere prijsverhogingen plande in de eerste helft van 2023.

"We proberen met onze leveranciers (van droge kruidenierswaren en consumptiegoederen) uit te zoeken wat we anders kunnen doen om sommige van deze kosten te beperken. zei Walmart CEO Doug McMillon op een beleggersconferentie in december.

"Helaas wijzen sommige van die leveranciers ons nog steeds op meer inflatie volgend jaar, bovenop de mid-dubbele cijfers van dit jaar. En dat bevalt ons om geen enkele reden," zei hij.

Klanten bij ketens als Walmart en Kroger wachten langer om nieuwe producten zoals bleekmiddel en kattenbakvulling te kopen, en in sommige gevallen kopen ze kleinere maten of grotere groothandelshoeveelheden omdat ze meer waarde per eenheid willen, aldus Kevin Jacobsen, CFO van Clorox, op 2 februari. [L4N34I3VL]

Na vier prijsverhogingen in 2022, zei hij, heeft Clorox "geen aanvullende plannen" om de prijzen dit jaar te verhogen.

Walmart gaat terug als grote productleveranciers hogere prijzen vragen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6227

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.